Plek voor ideemakers

Bureau

Merkmakers & campagnebouwers

Plek

flex- & vergaderplekken

Café

koffie & boterhammen

Angela’s eeuwige zoektocht naar de perfecte koffiesmaak

Koffie. Je kunt het zowat overal ter wereld drinken. Van vliegveld tot tankstation, in de Sahara en gewoon thuis natuurlijk. Misschien krijg je niet overal een fatsoenlijke kop koffie, maar het is koffie. Waarom zou je je koffie bij O-cafe drinken? Omdat alleen daar de koffie wordt gezet door Angela. Angela is sinds een jaar barista bij O. Zij bepaalt de smaak, de boon, de temperatuur, de maling, de doorlooptijd. Daarmee maakt ze haar collega’s van O-plek en O-bureau elke ochtend wakker en houdt ze ons op de been bij deadlinestress. Koffie is haar liefde, en ze vertelt graag waarom. waarom wilde jij barista worden bij O? Angela: Ik wilde meer met koffie doen, en bij O-café staat koffie centraal. Ik vind het een uitdaging om het ‘koffieniveau’ elke dag omhoog te tillen en mijn collega’s meer te leren over het vak van barista en zo de klanten blij te maken.

 

waar heb je het vak van Barista geleerd?
Angela: In mijn vorige baan werkte Aart, van hem heb ik de passie voor koffie, hij leerde mij dat dat er een heel verhaal achter een kopje koffie schuilgaat. Ik heb toen twee opleidingen SCA Barista Skills gedaan waar ik het ambacht van het koffiezetten echt heb geleerd. Ik start binnenkort met de volgende opleiding, SCA Barista Skills Professional. Daarna heeft koffie écht geen geheimen meer voor me.


wat is dat precies, die passie voor die perfecte kop koffie?
Er zijn zoveel factoren die bepalend zijn voor een goede espresso: de branding, de maling, de warmte van het water, de druk die je er op zet met de stamper, de doorlooptijd. Het komt allemaal heel precies. Er zijn zoveel verschillende smaaknuances. De meeste mensen proeven wel of het (te) bitter of (te) zuur is, maar ergens daartussen zit de perfecte smaak.


wat is voor jou de perfecte smaak?
Als er een perfecte balans is tussen de zuur, zoet en bitter. Dan klopt alles. Bij het eerste slokje wil ik altijd graag een beetje bitter en zoet proeven, daarna mag er een tikkie zuur bijkomen. Dat perfecte kopje koffie, daar mag je me voor wakker maken. Ik hou zelf van een tikkie noterige smaak, maar dat hangt natuurlijk ook af van de bonen.

 

O-café is helemaal verbouwd. Alles is nieuw er staat ook een hele nieuwe machine op de toonbank. En ook een nieuwe koffieleverancier Smit en Dorlas. Vertel!
Ik ben er heel blij met onze nieuwe machine! Deze is veel preciezer dan de vorige. Je kunt precies de juiste druk,  warmte en doorlooptijd instellen. Hij meet alles heel secuur, dus als je een grovere maling hebt, dan zie je dat meteen op het display aan de doorlooptijd.

 

jullie koffie komt van Smit en Dorlas?
We wilden de koffiekwaliteit graag constanter. Vaak zie je dat de wat kleinere lokale branders dat niet goed voor elkaar krijgen, logisch ook. We hebben veel getest en we hebben echt op smaak en kwaliteit gekozen en uiteindelijk gekozen voor Fair Trade biologische bonen van Smit en Dorlas. Het is een hele toegankelijk koffie, maar het heeft ook echt een eigen karakter doordat er een klein percentage Robusta in zit. De meeste koffiesoorten zijn 100% Arabica, maar dat kleine beetje Robusta, maakt onze koffie net even wat pittiger.  Het is qua smaak vooral heel goed in balans.

 

wat drink je eigenlijk zelf?
thuis drink ik verschillende soorten koffie, ik experimenteer graag, maar ben thuis vooral van de filterkoffie. Bij O-café drink ik dubbele espresso omdat je daar het beste de basissmaak kunt proeven. Maar een cortado sla ik ook niet af!

 

jullie serveren ook slow coffee, wat is dat?
Dat is filterkoffie, maar dan wel met veel aandacht gezet via de V60 filtermethode. Het geheim is dat je eerst met een beetje water de gemalen koffie nat maakt. Dan gaat de koffie ‘bloemen’ zoals dat heet. Na zo’n 15 seconden giet je dan circulerend het water er overheen. Ook hier komt het heel precies: per kopje gebruiken wij bij O 18 gram gemalen koffie en daar gaat dan 300 gram water overheen. Zo zet je dus een flinke bak koffie.

 

heb je nog tips voor mij als huis tuin en koffiezetter?
De meest gemaakte fout is dat er kokend water over de koffie gaat, daarmee verbrand je de koffie. Het water mag maximaal 92 graden zijn. En het belangrijkste is dat je zelf je koffie maalt, per portie, want dan is het gewoon verser. Bij voorverpakte gemalen koffie is vaak al meer dan de helft van het aroma verdwenen. En dat kan ik natuurlijk niet aanzien!