Plek voor ideemakers

Bureau

Merkmakers & campagnebouwers

Plek

flex- & vergaderplekken

Café

koffie & boterhammen

Bootjevaren met een boodschap

Zaterdag 5 augustus trekt een lange, feestelijke vloot door de Amsterdamse grachten: de Canal Parade. Zo’n beetje het bekendste onderdeel van de Gay Pride Amsterdam. Een geweldig feest dat gaat over (mogen) zijn wie je bent.

Eén van de 80 boten is de ‘zelfmoordpreventieboot’ van 113 en Astare. Eh… de zelfmoordpreventieboot? De Canal Parade is toch een vet feest, met muziek, dansen en extravagant uitgedoste mensen? De grachten bomvol bootjes, de kades tjokvol publiek? Is het dan niet vreemd als een heftig onderwerp als zelfmoord ‘langs vaart’? Nee, juist niet. Als je de cijfers bekijkt, is het zelfs hard nodig. Want LHBT’ers hebben het moeilijk. Negatieve reacties, pesten en geweld komen veel voor. Dat maakt LHBT’ers kwetsbaar voor depressies én voor zelfmoord.

Mensen met lesbische, homo- en biseksuele gevoelens denken niet alleen vaker aan zelfmoord, ze doen ook 4x zo vaak een zelfmoordpoging. Transgenders hebben het ’t zwaarst. Zij doen 5 tot 10x vaker een zelfmoordpoging dan niet-transgenders.
En dat zijn er veel te veel. Bij O-utrecht werken we al een tijdje samen met 113 en hebben we onder andere de eerste landelijke campagne gericht op zelfmoordpreventie ontwikkeld. En nu dus het concept en het ontwerp voor de boot – en da’s ook voor ons een bijzondere klus. We hebben gekozen voor een witte boot, met op de zijkant de boodschap: ‘Denk je weleens aan zelfmoord?’ Op een ballon in de vorm van een reuzenhart de tekst ‘vragen praten luisteren’. Zo hopen we tussen al het feestgedruis op een mooie manier aandacht te vragen voor dit serieuze onderwerp.

Op de boot staan mensen die professioneel of persoonlijk te maken hebben gehad met zelfmoord. O staat óók op de boot. Omdat wij ook willen helpen bij het doorbreken van het taboe op zelfmoord. Want je weet het misschien nog wel uit onze campagne: praten over zelfmoord kan écht verschil maken. Het verschil tussen leven en dood. Kijk hier wat Nienke van O hierover zegt.